Sabtu, 23 Julai 2011

ahlan wasahlan ya Ramadhan...

Bulan Ramadhan yang penuh keberkatan akan tiba lagi, menawarkan pelbagai bonus untuk umat Islam dalam misi mendapatkan keredhaan Allah dan sifat ketaqwaan yang jitu.  Persiapan penting sebelum kita berpuasa ialah memastikan puasa dan amalan-amalan kita betul-betul mengikut syariat Allah s.w.t, sebagaimana yang digariskan di dalam Al-Quran dan Hadis Nabi s.a.w.  Justeru itu, mari kita menambahkan ilmu tentang kelebihan Ramadhan, syariat berpuasa dan sebagainya, agar puasa kita lebih baik lagi berbanding tahun-tahun terdahulu, insyaAllah;

  BIASANYA SAYA AKAN BERNIAT PUASA SETIAP MALAM SEBELUM MELAKUKAN PUASA PADA ESOK HARINYA. PADA HARI KELIMA PUASA, SAYA TIDAK PASTI SAMA ADA SAYA SUDAH NIAT PUASA ATAU TIDAK PADA MALAMNYA. SAYA TETAP PUASA PADA HARI KEENAM. PADA MALAM PUASA KEENAM, SAYA TERUS BERNIAT UNTUK BERPUASA SEBULAN. ADAKAH SAH PUASA SAYA PADA HARI KEENAM DAN SETERUSNYA? APAKAH YANG DIERTIKAN DENGAN NIAT BERPUASA ITU SENDIRI? TERIMA KASIH.

Mengikut mazhab Syafi’e niat puasa Ramadhan hendaklah dilafazkan setiap malam. Walau bagaimanapun, niat puasa untuk sebulan boleh diniatkan diawal Ramadhan iaitu bertaqlid kepada mazhab Maliki.

الله سبحانه و تعالى

:: Allah ::


I love You And I need You..
You Are My First & Last Hope,

I want your Peace,
I want your Blessings ..

Forever And Ever With Me..